e-diatrofimou.gr

00,00€
Τα καλάθι αγορών σας είναι άδειο!
Αρχική / Οι συνταγές μας

Οι συνταγές μας

ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

ΥΛΙΚΑ

100γρ. μέλι

100 γρ. ταχίνι

50γρ. βουτυρο

1 μήλο

1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό

100 γρ. δημητριακά  ολικής

100 γρ. Νιφάδες καλαμποκιού

300 γρ. Νιφάδες Βρώμης

75 γρ. καρύδια

100 γρ. σταφίδες ή cranberries

Λίγη μαργαρίνη για το ταψάκι

Κανέλλα, τζίντζερ (σκόνη), λίγο αλάτι

2 μικρές παραλληλόγραμμες (μακρόστενες) φόρμες για κεικ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Ανακατεύεις μέλι και ταχίνι σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Προσθέτεις λίγο ζεστό νερό. Προσθέτεις κανέλα, τζίντζερ και αλάτι.

2.Ρίχνεις σταδιακά βρώμη και θρεμματισμένα τα δημητριακά. Προσθέτεις και καρύδια (αφού τα σπάσεις) και σταφίδες. Ανακατέυεις και σημπληρώνεις βρώμη και δημητριακά μέχρι να γίνει σφιχτό και σχεδόν στεγνό.

3.Καθαρίζεις το μήλο και το τρίβεις στο χοντρό τρίφτη. Το βάζεις και αυτό μέσα στο μείγμα.

4.Βάζεις λίγη μαργαρίνη σε ένα ταψάκι και απλώνεις το μείγμα. Πατάς με ένα κουτάλι να γίνει συμπαγές.  Μπορείς να το βάλεις για 20 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει και να κόβεται. Μπορείς να το βάλεις για 20 λεπτά στο φούρνο στους 200 βαθμούς για να να γίνει σαν μπισκότο. Αν το βάλεις στο φούρνο το χαράζεις από πριν για να κόβεται σε ωραία κομμάτια μετά.


ΓΛΥΚΟ ΤΟΣΤ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ Ή ΜΗΛΟ  & ΚΑΝΕΛΑ

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ

·         4 φέτες ψωμί για τόστ

·         1 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο

·         1 – 2 μπανάνες Ή 1 μήλο

·         3 κ.σ. μέλι 

·         Κανέλα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πάνω σε μια φέτα τοστ βάζουμε στο κέντρο 1 κ.γ. μαργαρίνη με βούτυρο, 1 κ.γ. μέλι και πασπαλίζουμε όλο το ψωμί με κανέλα. Κόβουμε τη μπανάνα  ή το μήλο σε λεπτές ροδέλες και την απλώνουμε στη φέτα ψωμιού. Από πάνω βάζουμε 1 κ.γ. μέλι στο κέντρο κι από πάνω 1 κ.γ μαργαρίνη με βούτυρο. Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα ψωμί. Ψήνουμε χωρίς να πιέσουμε την τοστιέρα. 

 


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΡΩΜΗΣ

Υλικά :

·         75γρ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης) αλεσμένο στο multi

·         55γρ. κούακερ κανονικό

·         150γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

·         1 κουταλάκι baking powder

·         2 κουταλάκια κανελα

·         20γρ. ελαιόλαδο

·         145γρ. μέλι

Εκτελεση :

1.      Βάλτε τα κουακερ, αλεύρι και baking σε μια λεκάνη.

2.      Σε ένα άλλο μπολ (όχι πλαστικό), βάλτε τα υπολοιπα να λιώσουν για 1΄ στο φούρνο μικροκυμάτων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.

3.      Τέλος, προσθέστε το μίγμα στη λεκανίτσα με το αλεύρι και της κανελα  και ανακατέψτε καλά!

4.      Δώστε το σχήμα που θέλετε (καλύτερα είναι να ειναι πλακουτσωτά και όχι χοντρά για να ψηθούν πιο γρήγορα) και τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

5.      Ψήστε στους 175 για 10' με  το πολύ.


LIGHT ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΆΛΙΟΥ 

Ένα σπιτικό κέικ με γάλα και πορτοκάλι, με πολλές βιταμίνες αλλά όχι πολλές θερμίδες. Γευστική εναλλακτική πρόταση για Κυριακάτικο πρωινό και όχι μόνο.


ΥΛΙΚΑ
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml γάλα με 1,5% λιπαρά
1 αυγό
130 γρ. ζάχαρη καστανή
7 γρ. baking powder
55 γρ. βιτάμ light
ελάχιστο αλάτι
ξύσμα από 3 πορτοκάλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αναμίξτε το baking powder με 2 κουταλιές αλεύρι και το υπόλοιπο αλεύρι αναμίξτε το με το αλάτι
2. Βάλτε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το βούτυρο (λιωμένο) και χτυπήστε τα στο μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.
3.Προσθέστε το αυγό και συνεχίζετε να χτυπάτε το μείγμα για άλλα 5 λεπτά.
4. Προσθέστε στο μείγμα εναλλάξ λίγο γάλα, λίγο αλεύρι, και μετά ρίχνετε το μείγμα με το baking powder και το αλεύρι. 
5.Προσθέτετε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και χτυπήστε το μείγμα για άλλα 5 λεπτά.

6. Βουτυρώνετε λίγο την φόρμα, ρίχνετε το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C για περίπου 1 ώρα.
7. Αφήστε το κέικ να κρυώσει, ξεφορμάρετε και σερβίρετε.


ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ 

ΥΛΙΚΑ

·         2 ψαρονέφρια περίπου 500γρ

·         2 ντομάτες σε ροδέλες

·         2 κρεμμύδια σε ροδέλες

·         2 πιπεριές σε ροδέλες

·         αλάτι

·         πιπέρι

·         ρίγανη

·         ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Αλείφουμε τα ψαρονέφρια μας με λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπεροριγανιζουμε, βάζουμε απο πάνω τις ντομάτες μετά τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.

2.      Τα βάζουμε μέσα σε φύλο αλουμινόχαρτο το οποίο έχουμε βάλει μέσα σε ταψάκι και το κλείνουμε σε ρολό.

3.      Το ψήνουμε σε προθερμενομενο δυνατό φούρνο για 20-30 λεπτά περιπου, μετά ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε μέχρι να φύγουνε τα υγρα για 10 λεπτά .


Σολωμός με πατάτες στη λαδόκολλα

ΥΛΙΚΑ

·         1 φιλέτο φρέσκου σολωμού περίπου 300 γρ.

·         2 μέτριες  πατάτες

·         λίγο λάδι

·         αλάτι, πιπέρι, λεμόνι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Βάζουμε σε ταψάκι λαδόκολλα, την αλείφουμε με λάδι, και τοποθετούμε τον σολωμό με το δέρμα να ακουμπά στη λαδόκολλα.

2.      Κόβουμε τις πατάτες όπως τις τηγανιτές, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις βάζουμε πάνω και γύρω από τον σολωμό.

3.      Τα ραντίζουμε με λάδι λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τα τυλίγουμε στην κόλλα με το δέρμα του σολωμού πάντα να ακουμπά στο ταψί.

4.      Ψήνουμε σε φούρνο στο αερόθερμο για 20-25 λεπτά.


To  παστίτσιο του διαιτολογου 

Υλικα

·         250 γρ. μακαρόνια πένες

·         500 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά

·         1 καρότο τριμμένο

·         1 κρεμμύδι τριμμένο

·         1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη

·         1 φλ. ντοματάκια

·         1/2 ματσάκι μαϊντανό

·         800 ml άπαχο γάλα 1,5% λιπαρά

·         3 κ.σ. κορν φλάουρ

·         200 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά

·         100 γρ. λευκό τυρί (τύπου φέτας με χαμηλά λιπαρά)

·         1 αυγό

·         αλάτι

·         πιπέρι

·         μοσχοκάρυδο

·         κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Αχνίζουμε σε 2 κ.σούπας νερό, το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά.

2.Προσθέτουμε τον κιμά και τον αχνίζουμε πολύ καλά ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα παντού.

3.Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα και μισό φλυτζάνι νερό και το ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με ελάχιστα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

4.Βράζουμε τα ζυμαρικά μόνο με αλάτι και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν.

Παίρνουμε μισό φλυτζάνι γάλα και διαλύουμε μέσα του το κορν - φλάουρ. Το υπόλοιπο γάλα το ζεσταίνουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το διάλυμα του κορν - φλάουρ. 5.Ανακατεύουμε συνεχώς (για να μην κολλήσει), μέχρι να πήξει (δεν θα γίνει πολύ πηχτή η μπεσαμέλ).

Όταν πήξει το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας. Κατόπιν προσθέτουμε το αυγό (ελαφρά χτυπημένο), το μοσχοκάρυδο και αλάτι και πιπέρι.

6.Σε ένα ταψί (που το έχουμε αλείψει με 1 κ.σ. λάδι, μπορούμε και να το παραλείψουμε), απλώνουμε τα ζυμαρικά και από επάνω το μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε από επάνω το τυρί τριμμένο και τελειώνουμε με την κρέμα.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω για 45'.


Cheesecake με γιαούρτι και μέλι

ΥΛΙΚΑ

·         1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2-5 % λιπαρά

·         200 ml γάλα εβαπορέ

·         3  κουτ. σούπας μέλι

·         χυμό από 1 μικρό λεμόνι

·         10 μπισκότα τύπου digestive τριμμένα

·         2 κουτ. σούπας ξηρούς καρπούς αλεσμένους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ζεσταίνουμε σ' ένα μπρίκι το γάλα

2.Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

3.Παγώνουμε το μπρίκι σε μπεν-μαρί με κρύο νερό και παγάκια.

4.Ρίχνουμε το γιαούρτι, το γάλα με το μέλι και τον χυμό λεμονιού σ' ένα μπολ, και ανακατεύουμε καλά

5.Παίρνουμε ένα πυρέξ και κάνουμε μια λεπτή στρώση με τα μισά τριμμένα μπισκότα και τους μισούς ξηρούς καρπούς

6.Ρίχνουμε τη μισή δόση της κρέμας

7.Κάνουμε μία δεύτερη στρώση με τα υπόλοιπα τριμμένα μπισκότα και με την υπόλοιπη κρέμα και στο τέλος προσθέτουμε από πάνω τη 1 κουταλια μέλι

8.Αφήνουμε το γλυκό μας για 2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει και να δέσει.


Σαλάτα με κοτόπουλο και κουσκούς

ΥΛΙΚΑ

·         2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου

·         1 φλιτζ. τσαγιού κουσκούς

·         2 μέτριες ντομάτες ή μερικά ντοματινια

·         50γρ. κουκουναρι

·         1 ματσάκι μαϊντανό

·         1/2 ματσακι δυοσμο

·         αλατι , πιπερι

·         χυμο ενος λεμονιου

·         λαδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Βάζετε το κουσκούς σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό τόσο ώστε να το σκεπάζει τουλάχιστον 2 δάχτυλα και το αφήνετε για 5-10 λεπτά να φουσκώσει και να πιει το νερό.

2.      Πλένετε το κοτόπουλο και το βράζετε σε αλατισμένο νερο.

3.      Μπορείτε επίσης να το αλατοπιπερωσετε και να το ψήσετε  σε αντικολλητικο σκεύος με λίγο λάδι, ώσπου να ροδίσει καλά και από τις 2 μεριες.

4.      Το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε φέτες.

5.      Βάζετε το κουκουνάρι σε αντικολλητικο τηγάνι και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά ώσπου να ροδίσει.

6.      Πλένετε τις ντομάτες ή τα ντοματινια, τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε κομμάτια.

7.      Βάζετε το κουσκούς σε σαλατιέρα και προσθέτετε τις ντομάτες ή ντοματινια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, το κουκουναρι και το κοτοπουλο.

8.      Αλατοπιπερωνετε και περιχυνετε τη σαλατα με τον χυμο λεμονιου και το λαδι.

9.      Ανακατευετε καλα και σερβιρετε.

Αν θελετε μπορειτε να προσθεσετε στη σαλατα λιγα φυλλα μαρουλιου ή ροκας ψιλικομμενα.


Σαλάτα με τόνο και λαχανικά

ΥΛΙΚΑ

·         1 κονσέρβα τόνο σε νερό

·         λίγο λάχανο

·         1 μαρούλι

·         1 iceberg

·         2 φύλλα ρόκας

·         σουσάμι

·         αλάτι

·         κρουτόν

·         ελαιόλαδο

·         λεμόνι

·         άνηθο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε επίσης πολύ καλά για να μη βγουν υγρά στη σαλάτα μας.

2.      Κόβουμε το λάχανο σε λεπτες λωρίδες και το βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και το ανακατεύουμε με το χέρι, ζουλώντας το λίγο. Με αυτό τον τρόπο όλα τα χοντρά κομμάτια να μαλακώσουν.

3.      Έπειτα κόβουμε το μαρούλι, το iceberg και τα φύλλα ρόκας, αν είναι δυνατόν με το χέρι. Αν όμως τα προτιμάτε ψιλοκομμένα τότε θα χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι.

4.      Ανακατεύετε πολύ καλά και ρίχνετε το σουσάμι.

5.      Έπειτα ανοίγουμε την κονσέρβα και τη ρίχνουμε κόβοντας λίγο τον τόνο να γίνει μικρά κομμάτια.

6.      Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και λεμόνι.

Τέλος βάζουμε τα κρουτόν (χειροποίητα είναι καλύτερα) και τον άνηθο.


ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΨΗΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΥΛΙΚΑ

·         1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό

·         80γρ. μπισκότα πικραμυγδάλου ή digestive σπασμένα

·         2 ροδάκινα

·         2 νεκταρίνια

·         3 βερίκοκα

·         1  κουταλιά μέλι

·         1 φυσικη βανιλια

·         1 κουτ. σουπας ψιλοκομμένη ψιχα φιστικιών Αιγινης

·         3 κουτ. σουπας ζάζαρη στεβια

·         μελι για γαρνιρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα φρούτα και τα κόβετε σε τέταρτα. Τα πασπαλίζετε με τη στεβια και τα βάζετε σε ενα ταψι. Τα ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο στους 220 βαθμους για 8-10 λεπτα περιπου.

2.      Χαράζετε τη βανίλια στη μέση και με το μαχαίρι ξύνετε το εσωτερικό απο τα 2 κομμάτια και βγάζετε τα σποράκια της.

3.      Αδειάζετε το γιαούρτι σε ένα μπολ, προσθέτετε τη βανίλια και το μέλι και ανακατεύετε.

4.      Βάζετε σε ενα ποτήρι μερικά μπισκοτάκια, ρίχνεται το γιαούρτι και τελειώνετε με λίγα φρούτα. Ραντίζετε με λίγο μέλι ακόμη και πασπαλίζετε με τα φιστίκια.